Apple posodobil Macbook Pro 17", svojo linijo programskih paketov

Urban Škudnik

7. jan 2009 ob 22:11:50

Kljub obilnemu številu govoric o prihajajočih novostih iz Apple-a (težko pričakovana posodobitev iMac in Mac Mini), je bil včerajšnji Apple-ov Keynote na MacWorld 2009 v San Franciscu za večino nekolikošno razočaranje.

Apple je sicer predstavil posodobitev svojega 17 inčnega prenosnika (tako je sedaj celotna linija Apple-ovih prenosnikov izdelana iz enotnega ohišja - t.i. Unibody), katerega oprema je precej standardna (trije USB vhodi, Firewire 800 (a ne 400), dve grafični kartici, ...), a največja prednost novega modela je predvsem baterija - slednja bo namreč držala tudi do 8 ur in bo preživela 1000 polnilnih ciklov (ali do pet let), je pa zaradi svoje velikosti in "zlitosti" z ohišjem (bila naj bi namreč bolje prilagojena in razdeljena po ohišju) sedaj neodstranljiva. Največji Apple-ov prenosnik je prav tako obdržal opcijo t.i. "matte" zaslona.

Največji poudarek pa je včeraj Apple dal predstavitvi posodobljenih različic iLife in iWork.

iPhoto bo tako sedaj podpiral prepoznavo obrazov (ko mu boste prvič na svojih slikah iz umirjenega družinskega kosila pokazali sebe, bi naj kmalu bili prepoznani tudi na vseh slikah v okajenem stanju), podpira geografske informacije, v iMovie se bodo končno vrnili posebni efekti, Garage Band pa sedaj vključeval glasbene lekcije.

iWork ni doživel večjih posodobitev, bo pa sedaj na voljo iWork.com (trenutno zaprta beta, kasneje pa plačljiva storitev), ki bo omogočal deljenje in urejanje dokumentov drugim na internetu.

Poleg tega je sedaj Apple v zameno za DRM-ja osvobojeno glasbo z založbami popustil pri svoji politiki enotne cene (99 centov v lokalni valuti) in dovolil nekaj fleksibilnosti. Tako bi naj sedaj bilo splošno veljavna smernica, da bodo pesmi, starejše od šestih let na voljo za 69 centa, najnovejši, a manj poznani izvajalci za 99 centov, najbolj vroče pesmi pa za 1.29 dolarja - kako se bo ta fleksibilnost v praksi še pokazala pa bomo videli.