Britanci cenzurirajo Wikipedijo

Matej Huš

8. dec 2008 ob 07:08:09

Spletna organizacija Internet Watch Foundation, ki jo podpirata Evropska unija in Velika Britanija ter mnogo ponudnikov dostopa do interneta in ki skrbi za preganjanje neprimernih in nedovoljenih vsebin na spletu, je na svoj črni seznam dodala Wikipedijo. Kaj se dogaja? V četrtek so upravljavci na angleški Wikipediji opazili nenaden porast števila dostopov z nekaj IP-jev. Ugotovili so, da gre za proxyje šestih angleških internetnih ponudnikov, ki so svoje stranke preusmerjali k Wikipediji prek njih. To so naredili, da bi preprečili dostop do članka Virgin Killer, ki po odločitvi IWF vsebuje otroško pornografijo. Problematična naj bi bila naslovnica albuma.

Taka odločitev ima nekatere zanimive posledice. Če na Wikipediji onemogočijo urejanje stran enemu izmed takšnih obiskovalcev zaradi vandalizma, bodo hkrati odrezali cel kup povsem dobronamernih uporabnikov, ki bi radi neprijavljeni popravili netočnost ali dve. Wikipedija strani noče umakniti, saj da se zavzemajo za prost dostop do informacij, kamor cenzura nekako ne sodi. Drugič, uporabniki interneta v Veliki Britaniji ne morejo dostopati do strani, ker so ponudniki salomonsko sfiltrirali kar cel članek in ne samo sporne naslovnice. Tretjič, popularnost članka je silovito poskočila.

Sporna naslovnica je že v sedemdesetih letih, ko so Scorpions izdali album, dvignila veliko prahu, tako da so jo morali v mnogo državah zamenjati.