Evropsko sodišče za človekove pravice: policija ne sme hraniti DNK profilov nedolžnih oseb

Matej Kovačič

5. dec 2008 ob 09:44:16

Evropsko sodišče za človekove pravice je ta teden odločilo, da policija ne sme hraniti DNK profilov, vzorcev prstnih odtisov in vzorcev celic oproščenih oziroma nedolžnih oseb. Gre za primer S. in Marper proti Združenemu kraljestvu.

Prvi pritožnik, S., je bil 19. januarja 2001 (takrat je bil star 11 let) aretiran ter obtožen poskusa ropa. Ob aretaciji mu je policija odvzela prstne odtise in vzorec DNK, 14. junija 2001 pa je bil oproščen vseh obtožb. Kljub temu je policija v svojih bazah obdržala kopije njegovih prstnih odtisov in njegov DNK profil.

Drugi pritožnik, Michael Harper, je bil aretiran 13. marca 2001 zaradi suma nadlegovanja svoje partnerke. Tudi njemu so odvzeli prstne odtise in vzorec DNK. 14. junija 2001 je bil postopek ustavljen, saj sta se partnerko uspela pobotati.

Oba pritožnika, ki sta živela v Sheffieldu v Veliki Britaniji, sta nato od policije zahtevala uničenje kopije njunih prstnih odtisov in njunih DNK profilov, vendar brez uspeha. Še več, glede na britansko zakonodajo ima policija pravico te podatke hraniti neomejen čas.

Zato sta se pritožila na Evropsko sodišče za človekove pravice, katerega Veliki senat je nato soglasno sklenil, da gre za kršitev pravice do zasebnosti ter odločil, da je potrebno v takšnih primerih vzorce prstnih odtisov, DNK in vzorcev celic za nedolžne oziroma oproščene osebe uničiti.

Mimogrede: podobno prakso zbiranja DNK profilov ima tudi slovenska policija...