Internet Explorer 8 šele prihodnje leto

Matej Huš

21. nov 2008 ob 10:12:55

Dean Hachamovitch, ki pri Microsoftu skrbi za razvoj Internet Explorerja, je v svojem blogu zapisal, da osme verzije IE ne kaže pričakovati tako kmalu. Še julija je Microsoft zatrjeval, da bo IE8 nared do konca leta, sedaj pa se izid utegne zavleči do sredine prihodnjega leta.

V prvem četrtletju prihodnjega leta nameravajo najprej izdati še verzijo RC (relase candidate), s katero bodo zaključili beta stadij in se približali končnemu produktu, ki bo sledil kmalu. Natančnega razloga za zamudo Hachamovitch ni dal, pravi pa, da se morajo prebiti skozi milijone IE-jevih sej, stotine ur laboratorijskih preizkusov in tisoče različnih tem po forumih na spletu, da bi izboljšali brskalnik. Trenutno aktualna verzija je druga beta, ki je izšla avgusta.

Posebna previdnost pri Microsoftu je razumljiva, saj bi si polom težko privoščil. Poleg hiperaktivnega Firefoxa, ki dnevno pridobiva uporabnike in odžira kos za kosom pogače, tako da je njegov tržni delež že 40-odstotni, je udaril še Google. Njihov Chrome za zdaj nima opaznega tržnega deleža, a to se lahko z dobrim izdelkom in kakšnim spodrsljajem iz Redmonda hitro spremeni. TG Daily, The Register, Neowin, Computer World, Computer Base.