Izšel je Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex

Nejc Jelovčan

31. okt 2008 ob 17:38:28

V četrtek je Canonical izdal pričakovano novo različico distribucije Ubuntu. Tokrat je ta izšla pod imenom Intrepid Ibex (neustrašni kozorog) in, jasno, pod številko 8.10. Mogoč je dolpoteg neposredno z njihovih strežnikov ali preko bit torrenta.

Novosti vključujejo podporo mobilnim omrežjem tretje generacije, nov sistem za skupno uporabo računalnika, vmesnik za kreacijo zagonskega-USB ključa in po uporabnikih ločeno enkripcijo direktorijev. Nekateri neučakanci pa so zlasti veseli uvedbe zavihkov v upravljalnik z datotekami nautilus, na katero smo čakali kar precej časa.

Poleg klasičnega Ubuntuja za namizne računalnike so hkrati posodobili še tri alternative (XUbuntu, Kubunu, Ubuntu Studio) ter 'mobilno' izdajo za netbooke in strežniško različico. Prav tako še vedno podpirajo namestitev v okolju Windows z Wubijem, alternativno tekstovno namestitev, če pa vas daje ozko grlo v internet, vam ga celo pošljejo preko klasičnega poštnega sistema.

Canonical bo kozoroga podpiral leto in pol, zato ga bo Hardy Heron (8.04), ki je bil razglašen za različico z dolgoročno podporo (long term support ), preživel. Hardy ne ponuja posodobitve na 8.10 sam od sebe, treba jo je namreč aktivirati v nastavitvah repozitorijev (glej navodila za posodobitev). V omenjenih nastavitvah je možen tudi samodejni izbor najhitrejšega zrcalnega strežnika, kar je v teh vročih dneh še kako pomembno (lahko pa preizkusite posodobitev preko bit torrenta).

Pametni bodo še malo počakali, da v kozorogu popravijo morebitne kritične hrošče, sam pa lahko rečem, da je upgrade Hardyja z avstrijskih zrcal potekal brez težav in da že preizkušam, koliko zavihkov zmore prikazati nautilus, da je še funkcionalen. :D