Google vključil "kill" stikalo v Androida

Urban Škudnik

19. okt 2008 ob 13:42:22

Ko je Apple izdal svoj SDK paket razvojnih orodij, najnovejšo različico popravkov in predstavil svoj iTunes App Store za prodajo programov, je bilo najbolj šokantno odkritje, da je Apple v svoj programski paket vključil tudi t.i. kill stikala, s pomočjo katerega lahko Apple katero koli aplikacijo, za katero bi se izkazalo da je uporabnikom škodljiva, izbriše iz vseh telefonov, ki so jo kupili.

Podobno kill stikalo pa bo možno najti tudi v Google-ovem Androidu - tako Pogoji uporabe že pred samo izdajo opisujejo, da si Google pridružuje pravico do izbrisa katere koli aplikacije, za katero se izkaže da krši pogodbo. To sicer pomeni, da je Google nekoliko bolj odkrit glede stikala kot Apple, ki je potrdil obstoj le-tega šele po izdaji SDK-ja, vendar pa bi enak odnos do uporabnikov, kot ga je imel Apple, bil za Google poguben, saj je že po Apple-ovem razkritju prišlo do velikega šoka med uporabniki, ponovna ponovitev vaje pa bi bila že neumnost za podjetje kot je Google.

Google se sicer obvezuje, da bo poskušal povrniti uporabnikom škodo tako, da bo od zlonamernega razvijalca poskušal dobiti nazaj denar, a v primeru da ne dobijo celotnega zneska, dobljeni znesek razdelijo med uporabnike, ki so utrpeli škodo.

Med drugimi zanimivostmi iz pogojev uporabe Android Market-a (Google-ove alternative iTunes App Store) pa je tudi sporočilo, da nobena aplikacija ni namenjena za nadzor nukleark, aparatur za ohranjanje življenja, za nujno komunikacijo pristojnih služb (reševalcev, policistov), navigacijo in komunikacijo letal, nadzor letalskega prometa ali katere koli aktivnosti, zaradi katere bi odpoved aparata lahko ogrozila življenja ali huje poškodovala lastnino ali okolje.