Applovi novi MacBooki iz enega kosa aluminija?

Z-lot

6. okt 2008 ob 16:49:47

Predstavitev novih Applovih prenosnikov 14. oktobra se nezadržno približuje, kar sproža mnogo ugibanj o njihovi novi zasnovi, ki so večinoma le pobožne želje zvestih uporabnikov. V takšnih časih se je mogoče zanesti le na preverjene vire, ki imajo za seboj že dolg seznam uresničenih napovedi.
Ob upoštevanju slednjega je napoved Setha Weintrauba s strani 9to5Mac, kjer so doslej pravilno napovedali že več iZdelkov, kot so prihod aluminijastih iMacov, iPodov Touch, prenovljenih Nanov ter MacBooka Air, za vse nestrpno čakajoče še toliko bolj obetavna.

Po njihovem poročanju naj bi Apple za izdelavo nove serije MacBookov ali vsaj v bližnji prihodnosti začel s povsem novim proizvodnim procesom, največjo Applovo inovacijo v zadnjem desetletju. To naj bi bila inovacija, za katero je prvi Applov finančnik Peter Oppenheimer dejal, da je nekaj, česar Applovi tekmeci še lep čas ne bodo mogli dohajati. Podjetje naj bi tako zadnjih nekaj let porabilo za izgraditev inovativnega proizvodnega procesa v novi lastni (in ne kitajski, kot je bila praksa do sedaj), skoraj povsem avtomatizirani tovarni, ki uporablja laserje in vodne curke za izrez MacBooka iz enega samega kosa visokokakovostnega aluminija.

Trditev bi se lahko zdela neverjetna, če se ne bi Steve Jobs podobnega podviga lotil že leta 1990, ko je zgradil v celoti avtomatizirano tovarno v kalifornijskem Fremontu, ki je proizvajala vso linijo NeXT s samo sto delavci, v prid potezi pa govorijo tudi drugi dejavniki, predvsem ekonomičnost obdelave aluminija, vključujoč enostavno reciklažo in možnost hitrih sprememb dizajna.

Kljub temu, da vest o novi obdelavi aluminija še dober teden ostaja na ravni špekulacije, je Applovo odprtje nove visokotehnološke tovarne ob ambicijah Steva Jobsa povsem realna možnost - vsaj dokler se katera izmed govoric o njegovem slabem zdravju ne izkaže za resnično.