Okoljevarstvenim načrtom se pridružuje tudi Google

Urban Škudnik

5. okt 2008 ob 09:02:08

Google, ki je nedvomno eden izmed največjih porabnikov električne energije na svetu in mu koncepti učinkovitosti porabe električne energije niso ravno španska vas, se v nasprotju z večino podjetij ne skriva pred problemi in svojo odgovornosto, se je namesto čakanja raje odločil, da bo podal svojih pet centov za hitrejšo rešitev problema z lastnim predlogom.

Njihov predlog, imenovan "Clean Energy 2030", se osredotoča ne samo na ekološke vidike (zmanjšanje emisij) pač pa tudi na ekonomske vidike, saj predvideva velikanske prihranke (predvidena invisticija je 4,4 tisoč milijard dolarjev, dolgoročni prihranki pa so ocenjeni na 5,4 tisoč milijard dolarjev). Dvaindvajsetletni načrt, katerega začetna naloga je predvsem spodbuditi debato, tako predlaga poleg "zmanjšanja porabe" in nadaljnega razvoja in aplikaciranja novih tehnologij, ki bi nadomestile premog kot surovino, iz katere (ZDA) pridobijo 50 odstotkov električne energije tudi razvoj nove, "pametne" električne infrastrukture, ki bi bila sposobna prenesti posebne zahteve, ki jih prinašajo t.i. "plug-in" prevozna sredstva (hibride), lahko pa takšna vozila prispevajo veliko k prihranku, saj večino (predvsem vsakdanjih) potovanj opravijo z električno energijo.

Poleg teh relativno standardnih predlogov pa Google predlaga tudi finančne iniciative in zakonske predloge za umik starejših vozil, saj povprečno vozilo ostane v prometu kar dvajset let in predstavlja okoljevarstveno breme še dolgo po tem, ko so na voljo že alternative, ki z (ekonomskimi in ekološkimi) prihranki že zdavnaj opravičijo zamenjavo prevoznega sredstva.