Po izgubi podatkov, MI6 svoje podatke raje prodaja

Urban Škudnik

1. okt 2008 ob 08:03:52

V zadnjem času so angleške varnostne in obveščevalne službe zahvaljujoč izgubam podatkov dobile marsikater siv las, saj tovrstni dogodki institucijam takšne narave nikakor niso v ponos. Po vseh teh neljubih dogodkih pa so se očitno pri angleški zunanji obveščevalni službi MI6 odločili, da bi poleg javnega ponižanja radi prejeli vsaj še kakšno denarno nadomestilo - in to so storili za celih 17 britanskih funtov.

Tako so na eBay-u prodali fotografski aparat, ki je vseboval fotografije in prstne odtise osumljenih teroristov Al-Kajde ter več zaupnih dokumentov. Do presenetljivega odkritja je prišel kupec fotoaparata, potem ko si je želel ogledati poslikane družinske počitnice, a je fotoaparat raje odnesel na policijsko postajo, kjer pa so najdbo najprej obravnavali kot neslano šalo. Ko se je izkazalo, da so trditve resnične, pa so zasegli poleg fotoaparata tudi računalnik. Po zasedbi so sicer lastniku opreme poravnali stroške v skupni vrednosti tisoč britanskih funtov.

Za agencijo, ki namerava v prihodnosti novačiti nov kader tudi preko Facebook-a, ki ni poznan po močnem ščitenju zasebnosti, to vsekakor ni ena izmed boljših novic.