Samsung pripravlja 16 GB DDR3 pomnilniške module

Primož Resman

30. sep 2008 ob 01:56:21

Samsungu se je prehod na 50 nm proizvodni proces izredno obrestoval, saj je manjši proizvodni proces zmanjšal porabo energije.

Tako kljub podvojeni velikosti v primerjavi s starejšimi čipi novi dvogigabitneži porabijo prek 40% manj energije. Zaradi manjše porabe in manjšega formata samega jedra pa je mogoče tudi pakiranje dveh jeder v en čip, kar prinese blagodejne rezultate za strežnike.

Za te bo največja ponujena velikost enega pomnilniškega modula kar 16 GB, za nas običajne smrtnike pa bodo verjetno bolj zanimive palčke s kapaciteto do 8 GB (na voljo pa bodo tudi 16 GB).

Prenosniki se bodo morali zadovoljiti z le štirimi gigabajti na modul. Poleg tega so čipi sposobni delovanja tudi pri le 1,35 voltih, kar prinese dodatne energijske prihranke.

Dandanes so 8 gigabajtni moduli izredno redki, DDR2 verzije stanejo prek tisoč dolarjev, kar pa naj bi se popolnoma spremenilo že v manj kot enem letu. Samsung načrtuje masovno proizvodnjo novih čipov še pred koncem leta, v prvi polovici leta 2009 pa se bodo povsem osredotočili na dvogigabitne čipe. Tako bi 8 GB moduli postali nekaj povsem vsakdanjega.

6 16 GB modulov v Nehalem sistemu - 96 GB RAMa. 24 GB oz. 3 x 8 je precej bolj realno, a vseeno zavidljivo!