Analiza podatkov iz mobilne telefonije s pomočjo tehnik data mininga

Matej Kovačič

19. sep 2008 ob 15:22:18

Kot poročajo na CNetu, članek Short Cuts v reviji London Review of Books razkriva, da v zadnjem času veliko zasebnih podjetij različnim državnim agencijam in tajnim službam (predvsem ameriškim, pa tudi ostalim) na veliko prodaja programske pakete za analizo prometnih podatkov na področju mobilne telefonije.

Eno izmed podjetij, britansko ThorpeGlen tako ponuja programsko opremo, ki na podlagi prometnih podatkov lahko izlušči marsikatero zanimivo povezavo. Med drugim je programska oprema namenjena razkritju ožjega socialnega omrežja "osumljenca", ugotavljati je mogoče vse (tudi posredne) povezave med dvema uporabnikoma mobilnega telefona, razkriti pa je mogoče tudi osebe, ki menjajo SIM kartice in mobilne telefone.

Direktor podjetja ThorpeGlen, je tako v maju za potencialne kupce pripravil zanimiv prikaz zmogljivosti njihove programske opreme. Prikaz temelji na analizi enotedenskega zbiranja prometnih podatkov 50 milijonov uporabnikov mobilne telefonije v Indoneziji.


Sama predstavitev dokazuje, da je danes že samo z golo analizo prometnih podatkov mogoče izvedeti marsikaj o življenju in navadah povprečnega uporabnika mobilnega telefona. Vprašanje je torej samo kje dobiti ustrezne prometne podatke.

Znano je, da je NSA pred časom z nekaterimi velikimi telekomunikacijskimi podjetji podpisala posebne dogovore o sodelovanju, ti dogovori pa so trenutno stvar sodnega spora. Zakonodaja o posredovanju prometnih podatkov in prisluškovanju namreč določa, da smejo represivni organi od operaterjev komunikacij prometne podatke načeloma zahtevati le na podlagi sodne odredbe.

A izkaže se, da ta zakonodaja zadeva le operaterje, ne pa tudi številna manjša podjetja, ki operaterjem mobilnih komunikacij nudijo različne storitve. Chris Soghoian iz CNeta je zato razvil tezo, da ima ameriška NSA zelo verjetno sklenjene ločene "dogovore" o posredovanju prometnih podatkov s to množico majhnih podpornih podjetij, podatke pa potem združujejo ter se tako izognejo zakonskim zahtevam glede sodnega nadzora.

Kaj pa trg analize prometnih podatkov v Evropi?