Diebold priznal pomankljivosti volilnih naprav

Urban Škudnik

30. avg 2008 ob 20:48:46

Premier Elections Solutions, ki je bralcem Slo-Techa bolje poznan pod imenom Diebold in je eden izmed večjih proizvajalcev elektronskih volilnih naprav, je priznal, da njihove volilne naprave, ki se v primeru Ohia uporabljajo kar v polovici okrožij, lahko v določenih primerih pomotoma pozabijo shraniti glasove.

Problem, ki so ga najprej pripisovali protivirusnemu programu, je dejansko logična napaka in je prisotna v Diebold-ovi programski opremi že deset let, nastopi pa ko volilni uradniki prenašajo glasove iz spominskih kartic na centralne strežnike. Volilni uradniki so logično napako, ki je predhodna testiranja niso zaznala, opazili potem ko so v enem izmed okrožij v Ohio prešteli število opravljenih glasovanj in dejansko registriranih glasov na centralnem strežniku. Razlika 150-ih glasov je pomenila, da so se inženirji ponovno lotili testiranja in ugotovil, da do problema prihaja v že prej opisanih okoliščinah, se ga pa da odpraviti z že omenjenim preštevanjem glasov in (po potrebi) ponovnim shranjevanjem glasov na centralni strežnik.

Določeni uradniki so seveda razjarjeni, Ohio pa je že vložil tožbo proti Diebold-u, saj je leta 2006 namenil kar 83 milijonov ameriških dolarjev za volilne naprave, ki so "povzročaju zamude, so ranljive za napade in spreminjanja volilnih rezultatov".