Volilni odbori v ZDA se želijo znebiti volilnih naprav

Matej Kovačič

21. avg 2008 ob 14:21:27

Po tem, ko so v ZDA (predvsem v Kaliforniji, Ohiu in Floridi) prepovedali uporabo elektronskih volilnih naprav, se lokalni volilni odbori mrzlično sprašujejo kaj naj storijo z njimi.

Za naprave so namreč ob nakupu odšteli od 3500 do 5000 USD, naprave, katerih uporaba je bila zaradi slabe varnosti prepovedana pa sedaj neizkoriščene ležijo v skladiščih.

Naj spomnimo, da je organizacija CERT septembra 2004 objavila opozorilo, da so v Dieboldovih volilnih napravah našli "varnostno ranljivost v obliki nedokumentiranega prikritega uporabniškega računa (undocumented backdoor account), kar omogoča lokalnemu ali oddaljenemu zlonamernemu uporabniku spremembo volilnih rezultatov", V Open Voting Foundation so avgusta 2006 uspeli v pičlih štirih minutah z nekaj deset EUR vredno opremo, prilagoditi eno od Dieboldovih volilnih naprav do te mere, da bi se dalo z njo enostavno ponarediti rezultate volitev, septembra 2006 pa je skupina raziskovalcev iz Princeton University pripravila zelo poučno demonstracijo delovanja tim. volilnega virusa, s katerim je mogoče povsem neopazno ponarejati rezultate volitev.

Podobne resne pomanjkljivosti so odkrili tudi na Nizozemskem, kjer sta dve skupini varnostnih raziskovalcev leta 2006 prikazali kako je mogoče ponarejati e-volitve ob uporabi Nedapovih volilnih s preprosto menjavo dveh EPROM čipov na matični plošči in to v točno 60 sekundah.

Ker prepovedane in varnostno neustrezne volilne naprave predstavljajo popolnoma zgrešeno investicijo se seveda upravičeno zastavlja vprašanje kam z njimi. Ob tem je zanimivo, da v Sloveniji Državna volilna komisija za letošnje volitve namerava kupiti večje število elektronskih naprav za glasovanje. Glede na to, da bodo volilni izidi verjetno tesni, ameriške naprave pa so že ustrezno varnostno "preizkušene" lahko le upamo, da naši volilni uradniki ne bodo sprejeli kakšnih poceni ponudb iz one strani Atlantika...