Izšel Incognito 2008.1

Matej Kovačič

3. avg 2008 ob 18:07:14

Pred časom osnovana skupina anonimnih razvijalcev in uporabnikov Tor omrežja je danes izdala Incognito 2008.1. Gre za tim. živi CD, ki omogoča enostavno uporabo Tor omrežja za anonimno brskanje po spletu, klepetanje in pisanje elektronske pošte, temelji pa na Gentoo Linuxu.

Incognito lahko zaženemo iz CD-ja ali v virtualnem stroju (npr. VmWare, QEMU, VirtualBox,..), lahko pa ga tudi skopiramo na USB ključ na katerega nato lahko shranimo lastne nastavitve (npr. za e-pošto). Za kopiranje na USB ključ lahko uporabimo vgrajeno orodje, ki poskrbi za izdelavo zagonskega USB-ja, ustvarjanje kriptiranega domačega (/home) razdelka, sam korenski imenik pa je priklopljen samo za branje.

Incognito vsebuje KDE 3.5 namizno okolje in vso potrebno programsko opremo za varno in enostavno predvsem pa anonimno uporabo interneta. Tako med drugim vsebuje tudi program MAC changer, ki omogoča spreminjanje serijske številke mrežne kartice (vendar pa tako,da proizvajalec in tim. mrežne kartice nista spremenjena, saj bi to morda utegnilo vzbuditi pozornost mrežnih administratorjev), na nivoju Linux jedra vsebuje omrežni filter, ki blokira vse povezave na internet, razen tistih, ki so umerjene preko Tor omrežja, lokalni DNS strežnik pdnsd, s katerim preprečuje tim. DNS uhajanje ob ugašanju računalnika pa zna tudi počistiti pomnilnik RAM ter s tem preprečiti tim. "cold boot" napade.

Seveda Incognito poleg orodij za delo z omrežjem Tor vsebuje tudi orodja za šifriranje podatkov (GPG, FireGPG, Enigmail, TrueCrypt, itd.), VPN odjemalca ter odjemalca za anonimno pošiljanje e-pošte Mixminion. Pozabili niso niti na nekatere uporabne dodatke za Firefox, npr. Adblock Plus, ki je namenjen odstranjevanju oz. neprikazovanju oglasov.

Incognito omogoča tudi enostavno poganjanje skritega spletnega strežnika (vendar samo za statične HTML strani), s pomočjo orodja Catalyst pa lahko vso programsko opremo tudi sami posodobimo.

Mimogrede naj omenimo, da Incognito vsebuje najnovejšo različico dodatka za Firefox TorButton, ki po novem vsebuje številne zaščitne mehanizme za anonimno uporabo brskalnika Firefox. Med drugim zna TorButton med uporabo Tor omrežja onemogočiti oz. izolirati brskalno zgodovino, piškotke, lokalni medpomnilnik (cache) itd., kar onemogoča, da bi se uporabnik ob neuporabi Tor omrežja pomotoma identificiral spletni strani, ki jo je pred tem obiskal anonimno (in seveda obratno).

Incognito je na voljo za brezplačen prenos, na spletni strani pa je dosegljiva tudi obsežna dokumentacija.

Naj ob tem še enkrat opozorimo, da je pri uporabi anonimizacije za branje e-pošte, klepetanje, prijavo na forume in podobno potrebno uporabljati tim. varne protokole. Torej namesto POP3 uporabimo POP3s, namesto IMAP uporabimo IMAPs, namesto http uporabimo https, itd. Paziti je potrebno tudi na digitalne certifikate, s katerimi se nam varni strežniki identificirajo (načeloma zna za to poskrbeti vgrajena programska oprema), zelo priporočljiva pa je tudi uporaba tim. end-to-end šifriranja, torej GPG za elektronsko pošto in ustreznih šifrirnih protokolov za internetno klepetanje.

Incognito 2008.1 je na voljo v 15 jezikih, med drugim tudi v arabščini, hebrejščini, kitajščini in ruščini. Privzeti jezik je angleški.

Pa tako so se trudili z obvezno hrambo prometnih podatkov...