Bitka varčnih: Intel Atom in VIA Nano

Primož Resman

31. jul 2008 ob 10:50:04

Pri PC perspective so ob bok postavili dva vroča sistema. Seveda vroča po zanimivosti, saj oba ležita na miniITX matični plošči, majhna poraba sistema pa ju naredi zelo primerna za domači strežnik, usmerjevalnik oz. za t.i. nettop. Intel je s svojo serijo Little Valley v teh vodah postal že kar znan, Little Falls pa menja vezno čipovje za lastno rešitev, zraven pa namesto Celerona posadi Atom procesor. VIA ima po drugi strani z miniITX platformo ogromno izkušenj, saj so jo ustvarili prav oni, Intel pa je miniITX platformo dokončno zasidral med standarde. VIA pa je v primerjavi s C7 in EPIA ploščami, ko je celoten komplet izdelala sama, zadeve popolnoma spremenila. V testu je bila uporabljena referenčna matična plošča, ki pa ne bo naprodaj. Platforma je popolnoma odprta, VIA pa vzpodbuja zunanje izdelovalce, da na ploščo vključujo čimveč bombončkov. Tako na referenčni plošči lahko vidimo 2 DDR2 reži, PCI express x16 reži, 4 SATA priključke, na zadnji strani pa še miniPCI ter slot za CF kartico. Intel je po drugi strani platformo Atom omejil le na PCI slot in na le eno DDR2 režo, kar zadeve zelo omeji pri količini pomnilnika in na integrirano grafično kartico brez DVI izhoda.

Bolj pomembne pa so številke. Tako Isaiah porabi precej več energije (4 W za Atom in ~20 W za Isaiah pod obremenitvijo), a je glede na teste tudi precej hitrejši. V medijskih vsebinah (kodiranje glasbe v MP3, kodiranje video posnetka v WMV in razširjanje RAR arhiva) je Nano v povprečju za kakih 20 % hitrejši, hitrejši je tudi v večini sintetičnih testov (SiSoft Sandra, PCMark, 3DMark), pri testu rendiranja v Cinebench pa je bil nano recimo kar 30 % hitrejši. Prav tukaj in v kodiranju glasbe in videa pa naj bi imel Atom teoretično prednost, saj podpira Hyperthreading - naenkrat lahko obdeluje 2 niti v enem jedru. Vsa ta zmogljivost pa se pokaže pri porabi. V brezdelju je razlike le za 4 W, pri obremenitvi pa Nano sistem porabi kar 17 W več. Razlika v porabi pa se z časom izravna, saj Nano svoje delo opravi precej hitreje in za Cinebench test recimo porabi manj energije.

Intle Little Falls je že na voljo, v Sloveniji od okrog 60 € naprej, medtem ko naj bi prve plošče z VIA Nano procesorjem izdal Gigabyte do konca avgusta. Ne bojte pa se za ceno, le-ta naj bi bila pod 100 $, kar bo pomenilo 80-90 € ali manj pri nas. Dobrodošla sprememba za VIA-o.