Gigabytova Mini-ITX Fusion plošča v sliki

Primož Resman

10. dec 2010 ob 08:04:14

Spletni strani X-bit Labs je uspelo dobiti prve slike matične plošče Gigabyte malega formata Mini-ITX, na kateri se nahaja AMD-jev APU Fusion. Gre za čip s kodnim imenom Zacate, ki bo namenjen predvsem nezahtevni rabi, kjer pride prav nizka poraba - v prenosnikih, nettopih in ostalih malih sistemih. Posebnost te plošče je možnost navijanja DDR3 pomnilnika s 1333 MHz na kar 1800 MHz, smiselno pa je pričakovati še nekakšen način navijanja procesorskega čipa E350, APU-ja z dvema procesorskima jedroma s frekvenco 1,6 GHz in grafičnim jedrom, ki ga bomo videli na Radeonu HD 6310. Slednje ima 80 senčilnikov, ki tečejo pri 500 MHz ter jasno podpira DirectX 11.

Na plošči se nahajajo še štirje SATA II priključki brez podpore RAID-u, USB 3.0 krmilnik, DVI in VGA priključka, nekoliko presenetljiva pa sta PCIe x16 reža (procesor je za dodatno grafično kartico nekoliko šibak, vgrajen grafični čip pa je sorazmeroma zmogljiv) in le 100 Mbit mrežna kartica. Slednje bo nekoliko omejilo možnost uporabe plošče za domači strežnik, za kar jo sicer naredi sorazmeroma primerno število SATA priključkov in PCIe reža, ki omogoča uporabo razširitvenih kartic.

Gigabyte naj bi bil le prvi izmed vsaj pol ducata proizvajalcev, ki pripravljajo Mini-ITX matične plošče, na katerih bo počivala AMD-jeva platforma Zacate. Z njimi AMD želi odvzeti del trga Intelu, ki ima tukaj večinski delež s svojimi procesorji Atom. Obenem so pri AMD-ju povedali, da Zacate in Ontario ne bodo prodajna imena teh čipov, saj jih bodo prodajali pod znamko AMD Vision Technology.