Predstavljen Beli vitez 2

Urban Škudnik

29. jul 2008 ob 09:35:21

Včeraj sta Richard Branson in Burt Rutan storila naslednji zgodovinjski korak h komercializaciji in kolonizaciji vesolja s predstavitvijo White Knight Two (Beli vitez 2), ki bo služil kot nosilno plovilo za SpaceShipOne.

Eva, kot je WK2 krščen, postavlja precej mejnikov - ker je v celoti zgrajen iz karbonskih vlaken, je s svojim razponom kril (preko 42 metrov) največja enotna kompozitna struktura, ki se je dosedaj uporabljala v zračni industriji. Z največjo možno višino več kot 15 kilometrov, nosilnostjo, ki je več kot 30% večja od polno zasedenega SpaceShipTwo in zmožnostjo prenašanja tako pozitivnih G sil kot tudi breztežnosti za potrebe urjenja astronavtov, WK2 vsekakor ne namerava spati na lovorikah prvega belega viteza in SpaceShipOne.

Največji dosežek WK2 je gotovo nov mejnik, ki ga je dosegla tehnologija kompozitnih materialov, saj le-ta zaradi svojih lastnosti obljublja velike prihranke goriva tudi pri običajnih potniških letalih, ki so se do sedaj zanašala na aluminij, vse bolj pogumno pa se s kompozitnimi tehnologijami spogledujejo največji proizvajalci letal.