Vse NVidiine kartice iz G84/86 serije so menda pokvarjene

Urban Škudnik

12. jul 2008 ob 21:48:01

Na internetu so se v velikem številu začela pojavljati sporočila o odpovedih NVidiinih kartic iz serije G84/86 - številu, ki ga vsekakor ne moremo pripisati naključnim strojnim odpovedim. Veliko prevelikem.

Najhuje pa je, da ni samo določena produkcijska serija kartic, ki bi bila pokvarjena - pokvarjene naj bi bile VSE, le da so se problemi sedaj najprej začeli v velikem številu izražati pri prenosnikih, saj je katalizator problemov narava dela s prenosniki. Če namreč namizni računalniki obratujejo cel dan ali celo več dni/tednov preden se njihovo delovanje prekine, se pri prenosnikih grafične kartice zaženejo večkrat na dan in tudi med samim delovanjem povečujejo ali zmanjšujejo moč ventilatorjev skladno s potrebami s ciljem podaljšanja operativnosti baterije.

Ta cikel, ki segreva grafične kartice in jih nato ohladi pa je po nekoliko več kot enem letu od kar so kartice G84/86 na trgu povzročil veliko število napak in posledičnih odpovedi. Sreča namiznih računalnikov, da se pri njih še niso začeli pojavljati problemi pa bo hkrati postal še veliko večji problem, ko bodo računalniki šli skozi dovolj ciklov - po vsej verjetnosti namreč takrat večina kartic ne bo več zaščitena z garancijo.

NVidiin odziv pa je na žalost v skladu z že velikokrat videnimi odzivi velikih podjetij, ko se v njihovih produktih izkažejo velike pomankljivosti. Uradnih izjav, kateri del je kriv za odpovedi in zakaj, ni, neuradno pa krivijo za probleme dobavitelje, OEM proizvajalce in uporabniške navade, a ker so problemi univerzalni, takšno prelaganje krivde na ramena drugih vseeno ni upravičeno.

Da se NVidia zaveda problemov in posledic, ki jih bodo doletele, je pokazala s t.i. obrazcem 8-F, v katerem je najavila da bo potrebovala med 150 in 200 milijonov dolarjev za pokrivanje škode, ki jo bo povzročil pokvarjen del. Nagradno vprašanje pa je ali bo 200 milijonov dolarjev dovolj za pokritje vse škode, ki bi lahko nastala zaradi teh problemov in za morebitne tožbe, ki bi lahko nastale zaradi problemov in poskusov prikrivanja le-teh.

Da tudi Wall Street ni preveč navdušen nad ravnanjem NVidie je več kot očitno iz NVidiinih delnice - slednjim se je vrednost v zadnjem mesecu namreč kar razpolovila.

Bi lahko serija G84/86 pripeljala NVidio na kolena?