Odkrita ranljivost smrtonosnega virusa Ebole

Gorazd Žibret

11. jul 2008 ob 10:54:42

Ebola je smrtonosna bolezen, za katero do sedaj še ni znanega zdravila. Odkrita je bila leta 1976 v zahodnem Sudanu in vzhodnem delu Konga, do danes pa se je pojavilo kar nekaj izbruhov te bolezni z številnimi smrtnimi žrtvami. Rezervoar virusa je neznan. Edino, kar vemo je to, da se nahaja v deževnem pragozdu. Bolezen se prenaša s telesnimi tekočinami okuženega človeka in povzroča smrt zaradi nekontroliranih notranjih in zunanjih krvavitev, odpovedi jeter in ledvic ter dehidracije zaradi bruhanja in driske.

Virus ebole je najsmrtonosnejši znani virus, saj lahko umori do 90% okuženih oseb (odvisno od seva). Njegova smrtonosnost tiči v tem, da je površina virusa prekrita z neškodljivimi ogljikovimi hidrati, ki preprečijo imunskemu sistemu, da bi delce virusa prepoznali kot tujke (podobno strategijo uporablja tudi virus HIV).

Raziskovalci Scrippsovega raziskovalnega inštituta (Kalifornija, ZDA) pa so uspeli določiti strukturo glikoproteina, ki je vpet v neškodljive ogljikove hidrate na virusovi površini in je ključen faktor za vstop v gostiteljsko celico. Ta protein je sicer znan že dolgo časa, vendar so bili zaradi njegove prekritosti z drugimi molekulami in posledično nepoznavanja njegove strukture vsi poskusi za izdelavo inhibitorja, ki onemogoči funkcijo proteina, neuspešni.

Do odkritja so prišli med proučevanjem kostnega mozga enega izmed preživelih ljudi med izbruhom bolezni leta 1995 v Kongu, kjer so slučajno naleteli na prej omenjeni virusni glikoprotein, vezan na protitelesce.
Odkritje strukture tega proteina je odprlo pot do izdelave učinkovitega cepiva ali zdravila, ki bo ta protein onemogočil in s tem posledično onemogočil virusu vstop v celico. Novica bo objavljena v današnji številki revije Nature.

Povezava na izvorno novico: SciAm