Zastoj v razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM?

Matej Kovačič

22. jun 2008 ob 22:36:06

Potem, ko smo pred časom poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti šifrirni algoritem A5, ki omogoča šifriranje pogovorov v GSM omrežju, je pri razvoju odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM očitno prišlo do nenavadnega zastoja.

Projekt razvoja odprtokodne prisluškovalne naprave za GSM za ceno manj kot 1000 USD je bil prvič predstavljen na Chaos Communication Campu 2007 v Nemčiji. V predstavitvi projekta sta David Hulton in Steve Muller poudarila, da bodo izsledki projekta javno dostopni, posebej zanimiv pa je odgovor na prvo vprašanje iz publike na koncu predstavitve.

Hulton in Muller sta nato na konferenci Blackhat Washington pripravila še eno predstavitev projekta, kjer sta predstavila že nekoliko bolj izdelano prisluškovalno napravo za 900 USD.

Vendar pa v času predstavitve projekt še ni bil povsem dokončan, saj mavrične tabele, ki sta jih raziskovalca uporabljala za kriptoanalizo GSM pogovorov še niso bile izdelane v celoti. Sta pa raziskovalca napovedala, da bodo mavrične tabele zgrajene v prvih mesecih leta 2008, na spletni strani projekta pa je bila napovedana živa predstavitev delovanja prisluškovalne naprave na izbrani varnostni konferenci v marcu 2008.

Vendar pa, presenetljivo, do tega ni prišlo. 5. junija je bila namreč wiki spletna stran projekta izbrisana. V času pisanja te novice je vsebina še vedno dostopna preko Google cache ter preko spletnega arhiva web.archive.org.

Nenavadno, ali pričakovano?