RIAA in MPAA bi radi aretirali vaš tiskalnik

Matej Kovačič

11. jun 2008 ob 16:44:30

Na Univerzi v Washington-u so Tadayoshi Kohno, Michael Piatek in Arvind Krishnamurthy izvedli zanimivo raziskavo o kvaliteti "protipiratskih obvestil", ki jih domnevnim uporabnikom ilegalnih P2P omrežij pošiljajo predstavniki založniške industrije.

V raziskavi so ugotovili da organizacije, ki pošiljajo DMCA obvestila (t.i. takedown notice, ki jih pošiljajo na podlagi zakona Digital Millenium Copyright Act) zelo verjetno sploh ne gledajo ali uporabniki, ki se prijavijo v P2P omrežje zares prenašajo nelegalne kopije avtorsko zaščitenih datotek, pač pa obvestila pošiljajo kar vsem - tudi tistim, ki sploh ničesar ne prenašajo.

Odkrili so tudi način, kako se v P2P omrežju predstaviti s tujim IP naslovom ter tako krivdo za nelegalne prenose zvaliti na drugega uporabnika. Tako so raziskovalci s svojo programsko opremo v P2P omrežju predstavili IP naslove treh laserskih tiskalnikov, ki jih je MPAA nato med drugim uradno obtožila tudi piratiziranja filma o Indiani Jonesu.

Prenos preko BitTorrenta namreč poteka v dveh korakih. V prvem koraku novi uporabnik stopi v stik s centralnim koordinatorjem, ki vzdržuje seznam uporabnikov, ki trenutno prenašajo datoteko ter ta seznam pridobi. V drugem koraku pa nato BitTorrent odjemalec stopi v stik z ostalimi odjemalci (t.im. peers) ter prične s prenosom.

Raziskovalci so odkrili, da predstavniki založnikov pošiljajo DMCA obvestila zgolj na podlagi prvega koraka, ki pa še ne pomeni, da uporabnik tudi dejansko krši zakon.

Vam bo v zaporu družbo delal vaš tiskalnik?