Tor-ramdisk, programski paket za anonimizacijski strežnik brez trdega diska

Matej Kovačič

12. jun 2008 ob 08:46:44

Nemška policija je konec lanskega leta aretirala Alexa Janssena, operaterja nemške izhodne točke na anonimizacijskem omrežju Tor, vendar so (verjetno zaradi pomanjkanja znanja) pozabili zaseči Tor strežnik, preko katerega je neznanec na nekem policijskem forum objavil grožnjo z bombo in zaradi katerega je bil Janssen pravzaprav sploh aretiran.

Janssen je bil kasneje izpuščen, saj so policisti na koncu le ugotovili, da on ni storil očitanega kaznivega dejanja, je pa zato Anthonyu G. Basilu ob prebiranju te zgodbe prišlo na misel, da bi Tor strežnik modificiral tako, da ne bi ničesar zapisoval na trdi disk.

Tako so na Opnesource.dyc.edu izdelali programski paket Tor-ramdisk, ki vse podatke, vključno z šifrirnimi ključi hrani izključno v pomnilniku RAM. Ob izklopu računalnika tako iz sistema izginejo prav vsi podatki s pomočjo katerih bi bilo mogoče identificirati uporabnike anonimizacijskega omrežja, predvsem pa je Tor-ramdisk mogoče uporabiti tudi na napravah brez trdega diska, recimo na kakšnih usmerjevalnikih.

Poleg izčrpne dokumentacije je programski paket tudi že mogoče prenesti iz spletne strani projekta.