Darpa namerava razviti nove načine gašenja požarov

root987

16. maj 2008 ob 20:59:58

Ameriška vojaška razvojna agencija Darpa se ponovno loteva razvoja stvari, ki bi jih marsikdo uvrstil v domeno znanstvene fantastike. Po tem, ko so na njihovih natečajih uspeli razviti učinkovito umetno inteligenco za vodenje vozil, bo tokrat agencija poskušala razviti "radikalne nove postopke" za gašenje požarov - s poudarkom na besedi radikalno.

Če so se gasilci v preteklosti zanašali na različne kemikalije in mešanice le-teh za gašenje požarov, mnogo katerih je strupenih ali nevarnih za okolje (predvsem za ozonsko plast), namerava Darpa izkoriščati dejstvo, da so plameni v svojem bistvu hladna plazma iz prostih elektronov in počasnejših pozitivnih ionov. Večina plamenov namreč ne more obstajati brez stabilne plazme, kar pomeni, da bi bilo, če lahko nadzoruješ plazmo, mogoče nadzorovati tudi ogenj. Nadzorovanje le-tega z električnim poljem je bilo uspešno prikazano že v 19. stoletju, če pa bi lahko to razvili tudi do praktične uporabnosti, bi to pomenilo, da bi lahko dosegli lokalizacijo in preprečitev nadaljnega širjenja požarov.

Za dejansko uporabnost teoretičnih predvidevanj pa bo potrebno še veliko razvoja, saj bodo potrebna precejšnja dognanja na področju razumevanja hladne plazme, kemije in dinamike v plamenih, preden si lahko sploh obetamo dejansko aplikativno rabo v boju proti požarom.