Kalkulator ekološkega odtisa

Gekobla

26. apr 2008 ob 18:12:15

Na spletni strani nevladne okoljske organizacije Focus Društva za sonaraven razvoj so ob svetovnem dnevu Zemlje objavili kalkulator ekološkega odtisa. Ekološki odtis (Ecological Footprint) je rodovitna površina zemlje, ki jo posameznik potrebuje zato, da bi zadovoljil svoje potrebe po hrani in življenjskem stilu ter odložil odpadke, ki jih pri tem pridela.

Že dolgo je znano, da se na delovno mesto ali v šolo sicer lahko vozimo s kolesom, doma recikliramo odpadke in imamo izolirano bivališče ter svoje otroke ali prijatelje spodbujamo k trajnostnemu načinu življenja, a v bistvu vse to ne pomeni veliko, če si vsako leto privoščimo počitnice v toplih krajih v tujini ali pa smučanje v Franciji, kamor potujemo z letalom. Takšne dejavnosti naredijo več škode okolju, kot jo lahko popravi naš večletni trud, da bi živeli okolju prijazno življenje.
Če želite dobiti vsaj približno predstavo, kako velik bi moral biti naš planet, če bi vsi prebivalci planeta živeli tako kot vi, lahko izračunate vaš ekološki in ogljikov odtis. Objavili so tudi predpostavke, po katerih izračun odtisa poteka in pa nasvete za izboljšanje (torej zmanjšanje) vašega ekološkega odtisa.