Najmanjši tranzistor na svetu iz materiala, ki bi lahko zamenjal silicij

Gekobla

20. apr 2008 ob 12:57:48

Globalna industrija polprevodnikov je trenutno zgrajena "iz peska", saj podjetja izdelujejo mikročipe iz silicija, ki naj bi ga do leta 2020 prenehali uporabljati. Zato raziskovalci že iščejo materiale, s katerimi bi ga lahko zamenjali. Pred kratkim je uspelo skupini znanstvenikov z Univerze v Manchestru zgraditi najmanjši tranzistor na svetu, ki je debel enega in širok 10 atomov.


Miniaturno stikalo za vklop in izklop so naredili s pomočjo Grafena – materiala, ki sestavlja grafit. Dr. Kostya Novoselov trdi, da ima graphen veliko prednosti, saj lahko prevaja elektrone hitreje in na večjih razdaljah, kot pa je to danes možno s silicijem. "Prepričan sem, da lahko povečamo pretok elektronov za desetkrat", je za BBC povedal Novoselov, saj se z manjšanjem tranzistorjev iz grafena povečuje njihova prevodnost. Material je zaradi tankosti, robustnosti, stabilnosti in prosojnosti idealen tudi za izdelavo zaslonov.
Trenutno za široko proizvodnjo elektronike iz grafena obstajajo določene tehnološke omejitve, kar pa skupine raziskovalcev iz Manchestra ne skrbi, saj rešitve iščejo številni raziskovalci po svetu. V primeru, da bo grafen res zamenjal silicij, ga bodo morda uporabili v solarnih celicah, premazih za okna in tehnologijah za zaznavanje.