Naprave, ki vas "slečejo" do golega, že na letališčih v ZDA

Gekobla

17. apr 2008 ob 00:12:09

Celostno pregledovanje posameznika bo z uporabo posebnih naprav pridobilo nove razsežnosti, saj bo po eni strani praktično nemogoče skriti pod obleko ali v perilo predmete, dokumente in druge stvari, ki bi jih želeli pretihotapiti mimo mejnih organov - po drugi pa bodo potniki popolnoma izpostavljeni nadzornikom, ki jih bodo s posebno napravo pregledovali.

Dve anteni, ki delujeta na valovni dolžini enega milimetra, se v posebni komori zavrtita okoli potnikovega telesa, naprava pa nato s pomočjo odboja valov izdela tridimenzionalno podobo telesa in na modelu prikaže tudi vse, kar se nahaja med našimi oblačili in kožo. Zaradi očitnih razlogov so menda intimni deli telesa zabrisani, prav tako pa naj bi se preiskovalec nahajal v ločenem prostoru.
Ameriška TSA (Transportation Security Administration) je posebne naprave za pregledovanje potnikov najprej preizkušala na letališču Phoenix v Arizoni, konec tedna pa jih nameravajo namestiti na glavni letališči v New Yorku (John F. Kennedy International Airport) in Los Angelesu (Los Angeles International Airport). TSA je zagotovila, da so z dodatnimi ukrepi zaščitili zasebnost potnikov in da je na letališču v Phoenixu kar 90 odstotkov ljudi raje izbralo pregled z napravo, kot pa standardni postopek, pri katerem letalske potnike pregledajo in pretipajo mejni organi. Potnike bodo na letališču izbirali naključno, če pa bodo pregled s posebno napravo zavrnili, pa jih bodo preiskali po standardnem postopku.
Naprave so že v uporabi na letališčih v Veliki Britaniji, Šapaniji, na Japonskem, v Mehiki, na Tajskem in Nizozemskem, v ZDA pa jih že uporabljajo na nekaterih ameriških sodiščih in v določenih kaznilnicah. TSA namerava v letošnjem letu na letališčih v Združenih državah Amerike namestiti dodatnih 30 naprav.