Aligatorska kri za zdravila

root987

9. apr 2008 ob 18:13:34

Proteini, ki jih lahko najdemo v aligatorski krvi, bi lahko v prihodnosti predstavljali vir za naslednjo generacijo antibiotikov. Že v preteklih študijah se je izkazalo, da imajo aligatorji izredno močan imunski sistem, ki pa ima še dodatno dobro lastnost - proti virusom, bakterijam in glivicam se lahko učinkovito bojuje tudi brez predhodne izpostavljenosti le-tem, kar je pogosto predpogoj pri človeku, če želi imeti možnost preživetja nevarnejših virusov.

Tokrat pa so se znanstveniki osredotočili na levkocite v aligatorjevi krvi, iz katerih so nato izločili proteine in jih podvrgli bakerijam. Izkazalo se je, da lahko že majhne količine teh proteinov uničijo marsikatero bakterijo, proti kateri običajni antibiotiki niso učinkoviti, po nekaterih raziskavah pa naj bi bili ti proteini učinkoviti tudi v boju proti HIV-u.

Znanstveniki trenutno poskušajo ugotoviti natančno kemično strukturo proteinov, si pa po koncu svojih raziskav obetajo vsaj štiri nove uporabne substance. Ko bodo končno prišli do potrebne kemične strukture, pa bodo začeli z razvojem za aplikativno rabo teh proteinov pri protiglivičnih in protibakterijskih zdravilih. Raziskava je šele prvi korak na poti do zdravila, ki bo dejansko koristilo pacientom, saj je do končnega cilja potrebno še precej raziskav, časa, denarja in truda raziskovalcev.