Raziskava o spletnih pedofilih ovrgla številne mite

Gekobla

2. apr 2008 ob 18:35:46

V publikaciji American Psychologist je pred kratkim izšel članek raziskovalne skupine CCRC (Crimes Against Children Research Center), ki priljubljene domneve o »internetnih plenilcih« postavlja pod vprašaj.

Splošna predstava, da spolni prestopniki na svetovnem spletu mladostnike nagovarjajo tako, da se predstavljajo kot njihovi vrstniki in jih na ta način zvabijo na srečanja ter jih zlorabijo, glede na rezultate raziskave ni pravilna.

Dogajanje je, kot trdijo raziskovalci, ravno obratno. Največ pedofilov se osredotoča na najstnike, ki jih zvabijo v seksualna razmerja. Vzamejo si čas, da razvijejo zaupljiv odnos, ki ga najstniki in najstnice dojemajo kot romanco ali celo spolno avanturo ter se v večini zavedajo, da se pogovarjajo z odraslo osebo. Mladostniki, ki so za takšno početje najbolj dojemljivi, imajo ponavadi za seboj preteklost, v kateri so se dogajale zlorabe in nasilje v družini – poleg tega pa so nagnjeni k tveganim dejavnostim, kot na primer on-line pogovarjanju o seksu z neznanci ali nevljuden in žaljiv način komunikacije.

Raziskava je tudi pokazala, da uporaba socialno omrežnih spletišč kot npr. MySpace in Facebook v nasprotju s splošnimi prepričanji ne povečuje tveganja, da bodo otroci postali žrtve internetnih pedofilov.

Poleg tega je raziskava pokazala, da se je samo 5 % pedofilov mladostnikom predstavljalo kot mladostniki, skoraj tri četrtine njihovih žrtev pa se je s pedofili srečalo več kot enkrat. Raziskava je tudi pokazala, da so internetni pedofili zelo redko nasilni.

Raziskovalci v raziskavi anketirali 3000 internetnih uporabnikov v starosti 10 do 17 let, ter opravili intervjuje s 612 predstavniki organov pregona, ki sodelujejo pri odkrivanju in preprečevanju spletne pedofilije.