FBI z lažnimi povezavami lovil pedofile

Gekobla

22. mar 2008 ob 19:14:31

FBI se je zatekel k zanimivi metodi odkrivanja pedofilov. Organizacija je namreč na svetovnem spletu objavila hipertekstovne povezave, ki so obljubljale spolne prizore mladoletnih oseb. IP številke posameznikov, ki so na takšne povezave kliknili, je FBI zabeležil, jih izsledil in pri njih v Pennsylvaniji, New Yorku in Nevadi opravil hišne preiskave.

Potem ko so zbrali podatke, so ponudnikom dostopa do interneta poslali zahtevke o razkritju identitet vseh, ki so „nezakonite“ povezave obiskali in nato pridobili še sodne naloge za hišne preiskave. Nalogi so jim dovoljevali zaseg z računalništvom povezanih tehnologij in opreme, računov za storitve in telefon, pošte, kamer, bančnih izpiskov ter izpiskov kreditnih kartic.

Najbrž se že sprašujete, kako je možno ugotoviti, kdo je denimo kliknil na takšno povezavo v odprtem brezžičnem omrežju in ali je tudi v resnici storil kaznivo dejanje, saj omenjene lažne povezave niso vsebovale pornografije, pač pa so jo le obljubljale. Čeprav se glede na našteto zdi, da zgolj klik na takšno povezavo ni zadosten razlog za hišno preiskavo, je 6. marca okrožni sodnik Združenih držav v Nevadi, Roger Hunt, razsodil drugače.

Boj proti iznajdljivim pedofilom v svetovnem spletu je seveda potreben, vprašamo pa se lahko, kakšna „kolateralna“ škoda lahko nastane pri takšnem odkrivanju osumljencev. Predstavljajte si, da jutri dobite lažno elektronsko sporočilo s strani Ministrstva za notranje zadeve, v katerem vas vabijo, da si na tej povezavi po pošti naročite prepovedane substance po zelo ugodni ceni in se zjutraj zbudite s pripadniki posebnih enot ob postelji.