Hekerski napad na defibrilator in srčni spodbujevalnik

Matej Kovačič

12. mar 2008 ob 20:46:09

Skupina varnostnih raziskovalcev iz podjetja Medical Device Security Center, je ugotovila kako pridobiti brezžični dostop do nekaterih defribilatorjev in srčnih spodbujevalnikov z imenom Maximo podjetja Medtronic. Gre za naprave, ki jih po vstavitvi v telo pacienta zdravnik s pomočjo brezžične povezave nastavi za vsakega pacienta posebej oziroma preko brezžične povezave od naprave pridobiva povratne informacije.

S pomočjo brezžične povezave so naprave uspeli reprogramirati in jih ugasniti oziroma tako spremeniti električne signale, ki jih srčni spodbujevalniki oddajajo, da bi to lahko umorilo pacienta.

Praktični napadi v resničnem svetu so zaenkrat malo verjetni, saj je bila raziskava opravljena v laboratoriju, napad je potekal iz oddaljenosti okrog pet centimetrov, vrednost laboratorijske opreme pa je okrog 30.000 USD. Gre sicer za prvo tovrstno raziskavo, bo pa zaradi občutljivosti področja raziskovanje varnosti medicinskih naprav v prihodnosti gotovo še potekalo.

Skupina raziskovalcev iz omenjenega podjetja (sodelovali so tudi raziskovalci Washingtonske univerze, Univerze v Massachusettsu in Harvardske medicinske fakultete) je problem opisala v članku
Pacemakers and Implantable Cardiac Defibrillators: Software Radio Attacks and Zero-Power Defenses.

Na njihovi spletni strani pa si je sicer mogoče ogledati še en zanimiv članek s podobno tematiko, z naslovom Security and Privacy of Implantable Medical Devices.