Apple izdal SDK za iPhone

root987

6. mar 2008 ob 22:39:22

Po dolgotrajnem čakanju je Apple danes končno predstavil svoj Software Development Kit vsem razvijalcem, ki se še niso lotili razvoja aplikacij za iPhone na nekoliko manj od Jabolka požegnan način. Kaj ima torej SDK, ki je izšel več kot pol leta za samo predstavitvijo ponuditi razvijalcem, ki so potrpežljivo čakali?

Za začetek, nekoliko razočaranja - vse spodaj opisane novosti bodo na voljo šele z drugo različico popravkov, ki bo izšla junija - torej skoraj eno leto od splavitve iPhone-a.

Če pa nadaljujem na nekoliko bolj vesele stvari - SDK daje vsem razvijalcem dostop do popolnoma enakih knjižic in funkcionalnosti kot je imel pri razvoju aplikacij Apple sam. Sam SDK je razdeljen na štiri sekcije (Cocoa Touch, Media, Core Services in Core OS) in daje med drugim razvijalcem na voljo OpenGL, dostop do Multi-touch dogodkov, senzorja pospeška, samega jedra, Keychain-a, podatkovnega sistema, itd. Za poenostavitev samega razvoja bo Apple izdal tudi emulator s katerim si bodo lahko razvijalci pomagali pri razvoju aplikacij.

Na sami predstavitvi so že predstavili AOL-ov Instant Messenger, Electronic Arts je demonstriral Spore, Sega pa je predstavila Super Monkey Ball. Posebej zanimivo je kako ima večina iger izdelan nadzor - namesto standardnih tipk se namreč v demonstracijskih igrah premiki izvajajo s samim premikom iPhone-a.

Veliko je bilo tudi ugibanj kako namerava Apple distributirati programsko opremo, ki jo napišejo zunanji razvijalci - to bo storil z App Store-om, ki bo (pričakovano) vključen v paket popravkov 2.0. Za plačljive aplikacije, ki jim lahko razvijalci sami določijo ceno in tako Apple ne bo sledil svojemu siceršnjemu modelu enotnega plačevanja (kot v svoji glasbeni trgovini), si bo Apple vzel 30%, preostalih 70% pa jih bo dal samemu razvijalcu. Za aplikacije, ki jih bodo razvijalci preprosto želeli spraviti med množice in za njih ne bodo želeli zaračunati pa tudi Apple ne bo kaj zaračunal in se bo odpovedal kakršnemu koli dohodku iz tega naslova. Žal avtorji programov ne bodo mogli le-teh distribuirati sami, ampak samo s pomočjo Applove storitve, za kar bodo morali v vsakem primeru odšteti 99 dolarjev.

Aplikacije, ki ne bodo dovoljene na App Store-u, so aplikacije z željo po izvajanju zlobne kode™ in pornografske aplikacije, kar je do neke mere razumljivo, žal pa so prepovedane tudi VoIP aplikacije, ki bi lahko delovale preko mobilnega omrežja. Vsi legalni uporabniki iPhoneov bodo dobili popravek brezplačno, lastniki iPodov Touch pa bodo morali za paket popravkov plačati.

Prav tako bo Apple v svojem paketu popravkov prinesel precej pogosto zahtevanih funkcij (med drugimi podporo za Microsoft Exchange in Active Sync, WPA2/802.1x, certifikate, Cisco IPsec VPN, itd). Ob tej priložnosti je Apple najavil tudi ustanovitev iFund-a - sklada, ki bo financiral in pomagal mladim podjetjem z željo po razvoju aplikacij za Mac in iPhone platformi. V sam sklad bodo za začetek vložili 100 milijonov dolarjev.