Ali verjamete "pojoči travici"?

Tear_DR0P

29. jan 2008 ob 12:57:53

V večini modernih držav je vožnja pod vplivom alkohola prepovedana in kazniva, da pa je tovrstno neodgovorno ravnanje mogoče preverjati in kaznovati, imajo policisti na voljo različne naprave, ki izmerijo količino alkohola v izdihanem zraku. Ko so se v ta namen še uporabljali testi na kemični osnovi, je bil postopek ugotavljanja stopnje alkohola v izdihanem zraku znan. Danes pa so naprave, ki merijo vsebnost alkohola v izdihanem zraku, v bistvu le črne škatlice, katerim na vhod dovedemo izdihan zrak, na izhodu pa se pojavi število, ki pove, koliko alkohola je vseboval. V točnost meritev teh naprav smo ponavadi precej prepričani.

A kot poroča CNET, so se pojavili tudi ljudje, ki alkotestom ne zaupajo več. Tako je voznik, ki so ga v ameriški zvezni državi Kentucky obtožili vožnje pod vplivom alkohola, na sodišču zahteval, da izdelovalec naprave za preizkušanje alkoholiziranosti voznika razkrije izvorno programsko kodo svoje naprave.

O primeru pišejo tudi na Ars Technici, zraven pa omenjajo še primer iz Minesotte, kjer podjetje izvorne kode svoje naprave ni hotelo razkriti, zato vozniku ni bilo mogoče dokazati vožnje pod vplivom alkohola, saj postopek merjenja ni bil poznan in posledično tudi merodajen ne.