Uspešen napad na nizozemske vozovnice

Matej Kovačič

22. jan 2008 ob 10:07:41

Na Nizozemskem naj bi v javnem potniškem prometu v kratkem uvedli vozovnice RFID. Razvoj sistema je stal dve milijardi dolarjev, a Schneier in Tanenbaum iz Amsterdamske fakultete za naravoslovje poročata, da so sistem uspešno shekali, še preden je bil dokončno implementiran.

Prvi uspešen napad na nove vozovnice sta izvedla študenta Amsterdamske falkultete Siekerman in van der Schee. V poročilu sta pokazala, kako enkratno vozovnico resetirati in jo tako večkrat uporabiti.

Hkrati pa sta dva nemška varnostna strokovnjaka in hekerja Nohl in Plotz izvedla uspešen napad na čip, uporabljen na običajni vozovnici RFID. Uspela sta namreč odstraniti ovojnico čipa Mifare in fotografirati notranje vezje, na podlagi česar je mogoče sklepati o uporabljenem kriptografskem algoritmu. To dejstvo sicer še ne omogoča uspešnega napada na čip, je pa pomemben korak k njegovemu uspešnemu razbitju.

Člani nizozemskega parlamenta so omenjene študente že povabili na predstavitev rezultatov, Schneier pa dodaja, da jih gotovo zanimajo podrobnosti o tem, kako je mogoče zapraviti 2 milijardi dolarjev.