Ponovni pogled na Microsoftov Surface

Mavrik

3. okt 2007 ob 13:09:41

O Microsoftovi Površini smo že pisali, ko so pri Microsoftu potrdili obstoj zadeve. Tokrat so mizo dobili v roke pri Arstechnici ter jo malo bolj podrobno pregledali.

Kot smo že pisali, gre za v mizo vgrajen računalnik z velikim na dotik občutljivim prikazovalnikom. Poleg dotika je naprava sposobna zaznavati tudi predmete označene s posebnimi domino stickerji. V prihodnosti bo še dobila sposobnost prepoznavanja preko RFID oznak. V ozadju teče dokaj tipičen računalnik s Core 2 Duo, 2 GB glavnega pomnilnika, grafično kartico od podjetja AMD ali nVidia ter Windows Visto. Vmesnik na Visti je zasnovan podobno kot Media Center ter ga brez uporabe tipkovnice in miške ni možno izključiti. Projektorski zaslon z diagonalo 30 palcev ima ločljivost borih 1024x768 pik, sistem za prepoznavanje dotika pa ima efektivno ločljivost 1280x960 in ima vedno resolucijo 48 dpi, ne glede na velikost zaslona. Za prepoznavanje dotikov skrbi pet pod mizo nameščenih kamer, ki so trenutno optimizirane za prepoznavanje do 52 dotikov. Tukaj razvojna ekipa omenja, da je ta omejitev pogojena samo z močjo procesorja, saj bi naj same kamere bile sposobne prepoznati praktično neomejeno število dotikov.
Po besedah avtorja izvorne novice, je Surface narejen zelo robustno (kar so tudi pokazali z mlatenjem po mizi, ki se ni niti premaknila), saj je glavni namen javna uporaba.

Aplikacije za Površino so pisane s pomočjo Windows Presentation Foundationa, tečejo pa tudi aplikacije razvite v C# v navezi z XNA development kitom. Med preizkušenimi programi so bili Water, Video puzzle, Paint, Music, Photos, Dining ter aplikacija napisana posebej za T-Mobile. Predstavitve ter video posnetki uporabe teh programov so v izvorni novici.

Pri Arstechnici so tako zaključili, da Surface deluje že presenetljivo gladko ter ponuja večino obljubljenih zmogljivosti, kljub temu, da je še vedno globoko v razvoju. Predvidena cena trenutno je od 5.000 do 10.000 USD.

Večji problem izdelka je verjetno pomanjkanje določenega sadeža na ohišju...