Barcelona zagledala luč sveta

sid911

10. sep 2007 ob 15:08:55

Verjetno nas je velika večina nestrpno pričakovala današnji dan, saj je danes AMD uradno predstavil prve primerke K10 procesorjev. Pri tem gre za štirijedrne Opterone, ki smo jih do zdaj poznali pod imenom Barcelona. Frekvenca novih procesorjev znaša 1,7 GHz za najšibkejši model z oznako Opteron 2344 HE ter 2 GHz za najmočnejšega, ki nosi oznako Opteron 2350. Vsako izmed štirih jeder novih procesorjev premore 128 kb prvonivojskega, 512 kB drugonivojskega in 2 MB skupnega tretjenivojskega prepomnilnika. Vsega skupaj je kupcem na voljo devet novih procesorjev, od tega jih bo pet namenjenih za dvoprocesorske sisteme, medtem ko bodo procesorji z oznakami Opteron 83xx namenjeni strežnikom s štirimi ali več procesorji. Vsi novi procesorji so kompatibilni s sedanjim podnožjem socket 1207, pri tem je le potrebno namestiti najnovejši BIOS.

Pojavili so se tudi prvi uradni testi novih procesorjev, tako so na Anandtechu ugotovili, da je nova generacija procesorjev v povprečju za 15 odstotkov boljša od procesorjev K8 z enako frekvenco. Vendar pri tem velja dodati, da Barcelona ni namenjena navadnim uporabnikom in entuzijastom, ampak za strežnike in delovne postaje. Temu primerno je bil omenjen test izveden na strežniški platformi, zaradi česar po le-tem testu ne gre sklepati prehitro o sami zmogljivosti procesorjev K10.

Več o AMD-jevih procesorjih nove generacije si lahko preberete v njihovem uradnem sporočilu za javnost ter na Hartware.net.