AMD-jev Shanghai je tu

Matej Huš

13. nov 2008 ob 19:09:55

AMD je danes uradno predstavil svoj prvi procesorski čip, ki je zgrajen v 0,045-mikronski tehnologiji, težko pričakovani Shanghai. Z naslednikom Barcelone ne nameravajo ponoviti istih napak, zatrjujejo pri AMD-ju, saj se še predobro spomnijo debakla, ko jim je Intel zaradi TLB-hrošča in nedobavljivosti popravljene Barcelone ušel. To pot naj bi že imeli pripravljene primerke, ki bodo lahko šli takoj v prodajo, čeprav jih še nismo videli. Upanje v uspeh vlivajo tudi dogovori s Sunom, HP-jem, IBM-om, Dellom, ki bodo nove procesorje vključili v svoje strežnike.

Kaj je torej novega? AMD trdi, da so Shanghai Opteroni 35 odstotkov hitrejši od Barcelone. Na voljo bo pet modelov za plošče z dvema ležiščema s hitrostmi med 2,3 in 2,7 GHz in štirje za tiste z štirimi hitrostmi med 2,4 in 2,7 GHz. Poleg tega pa dobimo še 6 MB vsem štirim jedrom skupnega tretjenivojskega predpomnilnika, pol megabajta drugonivojskega za vsako jedro posebej, HyperTransport 3.0 s propustnostjo do 17,6 GB/s in izboljšan pre-fetching za pomnilnik DDR2-800. Procesorji pa bodo tudi varčnejši - porabili naj bi 21 do 35 odstotkov manj energije.

Shanghai jedra so sicer namenjena strežnikom, že prihodnje leto pa pričakujemo generacijo Deneb, ki bo namenjena domačim uporabnikom. O dogodku poročajo praktično vse strani, med drugim CNet, TG Daily, EE Times in The Register.