Volitve v ameriški zvezni državi Ohio niso več tajne?

Matej Kovačič

5. sep 2007 ob 10:58:18

Dva ameriška "zasebnostna aktivista" James Moyer in Jim Cropcho iz ameriške zvezne države Ohio sta odkrila, kako je mogoče povezati posamezne volilne glasove s konkretnim volilcem.

Trik je seveda v uporabi volilne tehnologije (tokrat gre za tehnologijo podjetja Election Systems and Software), ki vestno beleži oziroma preko tiskalnika izpisuje podatke kdaj in kako je nekdo glasoval. Na tem seznamu seveda ni navedeno kdo je glasoval, vendar pa volilni uradniki na ločen seznam volilcev vpisujejo vrstni red kdaj so glasovali.

Na podlagi zakonodaje zvezne države Ohio pa je mogoče pridobiti oba dokumenta: seznam volilcev z vpisanim vrstnim redom kdaj so volili ter seznam glasovnic z označenimi časi začetka in konca glasovalne seje. Te podatke je mogoče povezati - in ugotoviti kako je glasoval konkreten Janez Novak oz. John Doe. S tem pa se odpirajo tudi možnosti za pritiske na volilce in volilne goljufije.

Na možnost problema so sicer informacijski revizorji sistema opozorili že leta 2005, podatki pa kažejo, da časovnega žiga ne beležijo le volilne naprave Election Systems and Software, pač pa tudi nekatere druge, recimo naprave podjetja Diebold.