Nadzor prometa ali boj proti terorizmu?

Matej Kovačič

19. jul 2007 ob 11:41:18

Mesto London je znano po velikem številu kamer za nadzor prometa. S pomočjo teh kamer je namreč mogoče učinkovitejše usmerjanje prometa, uporabljajo pa se tudi za zaračunavanje vstopov v strogi center mesta (tim. voznina), saj tehnologija omogoča samodejno razpoznavo registrske tablice vozila.

Seveda je posnetke iz kamer mogoče uporabiti tudi za namene boja proti kriminalu. Policija je do sedaj do posnetkov lahko dostopala na podlagi konkretne preiskave, za dostop pa je morala zaprositi za vsak primer posebej. Rutinsko in pavšalno dostopanje do posnetkov torej ni bilo mogoče.

A v dobi terorizma takšne omejitve ne trajajo prav dolgo in to se je pokazalo tudi v Londonu. Britanska vlada se je namreč odločila, da bo uvedla izjemo od do sedaj uveljavljene prakse. Tako bodo po novem lahko policisti iz protiterorističnega oddelka do posnetkov in ostalih podatkov (samodejno zabeležen čas, datum in lokacija vozila) dostopali v realnem času in brez dosedanjih omejitev.

Britansko notranje ministrstvo je sicer poudarilo, da se bodo ti podatki smeli uporabljati zgolj in samo za namene boja proti terorizmu, za boj proti običajnemu kriminalu pa bodo še vedno veljala stara pravila. Kljub temu je zanimivo, kako hitro se je sistem, ki je bil uradno uveden zgolj zaradi zaračunavanja voznine in zmanjševanje gneče na cestah, pričel uporabljati še za potrebe boja proti terorizmu.

V prihodnjih letih pričakujte še novico o tem, kako bodo spremenjena pravila dostopa do posnetkov pričeli uporabljati še za potrebe boja proti običajnemu kriminalu in kasneje še proti vsem vrstam in oblikam (tudi manjših) prekrškov...