Novi državni koordinatni sistem 1.januarja 2008

tigrr

29. jun 2007 ob 10:38:20

Slovenija bo do 1. januarja 2008 zamenjala Gauss-Kruegerjev koordinatni sistem iz časa Avstroogrske za sodoben koordinatni sistem ETRS89 (European Terrestrial Reference System 1989). Gre za sodoben evropski geocentrični geodetski datum, sprejet s strani EUREF.

Pri novem sistemu je spremenjena definicija elipsoida (t.j. matematična aproksimacija zemeljske površine na način, da se ta ploskev kar najboljše prilega površini, a še vedno ostane matematično enostavno določljiva), in sicer iz Besselovega v GRS 80. Do menjave je prišlo predvsem zato, ker stari sistem ni bil kompatibilen z GPS-ovim elipsoidom WGS84, pa tudi zato, ker je bila stara mreža zelo deformirana zaradi napak pri določanju temeljnih točk. To je pomenilo, da ni bila mogoča enostavna pretvorba iz GPS koordinat v našo državno koordinatno mrežo.

Za uporabnike to pomeni, da bodo koordinate, ki jih bo izpljunil GPS, brez preračunavanja uporabne tudi na naših bodočih kartah. Ker se večina evropskih držav ravno tako odloča za sisteme, ki temeljijo na ETRS 89, bo pretvorba koordinat tudi v drugih državah bistveno bolj enostavna. Koordinatna mreža se bo premaknila za cca. 400 m v eno in 100 m v drugo smer, tako da se bo ujemala z WGS 84 (GPS) koordinatnim sistemom.

Izvorna novica.