Mikrovalovi spreminjajo gumo in plastiko v nafto in plin

gzibret

27. jun 2007 ob 12:23:07

Ameriško podjetje Global Resource Corporation je razvilo postopek, s katerim lahko s pomočjo mikrovalov spremenijo plastične odpadke in gumo v tekočo obliko ogljikovodikov, pretežno dizelske frakcije, in plin. Postopek uporablja obsevanje z mikrovalovi v vakuumu valovnih dolžin, ki ustrezajo razdaljam kemijskih vezi v teh materialih. Pri tem se ves material, ki je sestavljen iz ogljikovodikov, spremeni v tekočino in plin, ostane le mineralna frakcija in vodna para.


Zadeva je uporabna predvsem kot postopek reciklaže plastike in odpadnih gum. Ima še eno dobro lastnost, saj je lahko uporaben tudi kot predpostopek pri reciklaži kovin. Članek navaja primer bakrene žice, ki je ovita s plastično izolacijo. Le-ta se spremeni v "nafto", ostanek pa je lažje reciklirati nazaj v kovino. Podobno: 9.1 kg izrabljenih avtomobilskih gum se lahko predela v 4.45 litrov dizelskega goriva, 1.42 kubična metra plina, 1 kg jekla in 3.4 kg ogljikovega prahu. Napravo so poimenovali Hawk-10.

Podjetje Gershow Recycling, ki se ukvarja z reciklažo kovin je izračunalo, da lahko z omenjeno napravo prečistijo kovinske odpadke, pridobljene energente pa uporabijo za poganjanje samega procesa in še za pogon nekaterih drugih strojev. Končni efekt je ta, da bo podjetje porabilo manj energije in proizvedlo manj odpadkov, ki jih je potrebno odložiti na odlagališčih.

Newscientist.com

link do videa