Zettabyte File System (ZFS) tudi v operacijskih sistemih za široko rabo

MitjaP

7. jun 2007 ob 16:48:13

Verjetno je Jonathana Schwartza, predsednika uprave Sun Microsystems, zaneslo navdušenje, ko je (navkljub Applovi pregovorni občutljivosti na prehitro razkrivanje novih izdelkov) ob robu Sunove prireditve v Washington D.C. razglasil, da bo Apple v svojem novem operacijskem sistemu Mac OS X 10.5 Leopard kot osrednji datotečni sistem uporabil ZFS.

Govorice o tem se širijo že dolgo, že aprila 2006 je bilo znano, da je Apple kontaktiral Sun glede prenosa datotečnega sistema ZFS na Mac OS X. Kasneje se je ZFS začel pojavljati v zgodnjih različicah OS 10.5, ki pa še niso omogočale zagona sistema s tega datotečnega sistema. Sedaj se govori, da je to botrovalo zamudi Leoparda.

In kaj novega prinaša ZFS? Za preprostega uporabnika naj bo za začetek, poleg dejstva o pospešitvi dela z datotekami, dovolj tale opis: če vaš mlinček krasi že 250 GB disk, pa bi želeli dodati novega, 500 GB, je z ZFS to najlažje opravilo. Preprosto ga priključite, formatirate in že imate 750 GB skupnega, nedeljivega, enotnega diskovnega polja, ki mu strežeta dva fizična diska. Vaš računalnik ne bo nikoli več potožil, da morate disk sprazniti - le novega boste morali kupiti.

Za kaj več pa preberite računalniško biblijo, Wikipedijo, ali prav tam poglejte primerjavo datotečnih sistemov. Še razlog več, da boste 11. junija ob sedmih popoldan napeto pričakovali uvodni govor Steva Jobsa na WWDC.