Začetek projekta OpenZFS

Rias Gremory

19. sep 2013 ob 07:36:52

Včeraj so najavili začetek OpenZFS projekta, resnično odprtokodnega naslednika projekta ZFS.

Datotečni sistem ZFS je v aktivnem razvoju že več kot desetletje in je med najbolj naprednimi na svetu. Nedavni razvoj se je nadaljeval odprtokodno, zato se je skupnost razvijalcev, uporabnikov in podjetij, ki izboljšujejo, uporabljajo in gradijo na sistemu ZFS združila v OpenZFS. Ustanovili so ga člani skupnosti razvijalcev GNU/Linuxa, FreeBSD-ja, Mac OS X-a ter skupnost illumos projekta, vključno z Mattom Ahrensom, enim od dveh prvotnih avtorjev ZFS-ja. OpenZFS tako združuje veliko število razvijalcev z različnih sistemov.

OpenZFS skupnost bi rada kot dolgoročni cilj dvignila ozaveščenost o kakovosti, uporabnosti in razpoložljivosti OpenZFS-ja z izboljšanjem dokumentacije za razvijalce in sistemske administratorje. Razvijalci si bodo tudi prizadevali za lažji prenos kode med sistemi tako, da bodo ustvarili plast za prenosljivost kode (uporabili bodo "Solaris Porting Layer").
Za razvoj kode se lahko pridružite e-poštnemu seznamu developer@open-zfs.org. Debata ni vezana na platformo.

OpenZFS je trenutno na voljo na operacijskih sistemih Darwin, FreeBSD (Debian GNU/kFreeBSD, FreeBSD, FreeNAS, PC-BSD, illumos, OmniOS, OpenIndiana) ter GNU/Linux (Gentoo in ZFS on Linux). Prav tako razvijalci delajo na podpori za Raspberry Pi.

Izvorna koda je na voljo pod CDDL licenco. Več si lahko preberete na www.open-zfs.org.