Novi OCZjev "AMD-only" spomin

Brane2

10. maj 2007 ob 07:28:28

V svetu računalništva, sploh procesorskih in nanje vezanih komponent, redko vidimo, da proizvajalec relativno stare tehnologije, v nekoliko modificirani obliki prinaša nove produkte na trg, sploh če gre za modifikacijo, ki vsaj v začetku omejuje uporabo na AMD platformo.

Gre za nove RAM module, ki izkoriščajo univerzalnost pomnilniškega krmilnika, vdelanega v AMD-jeve K-8 in K-10 procesorje. Ti omogočajo uporabo RAM-a z 11-bitnimi stolpci in velikostjo strani 16 Kib, kar je dvakrat več od standardnih 10 bitov in velikostjo strani 8 Kib.

Če še ne veste, je RAM organiziran nekako tako kot ogromna šahovnica. Katerokoli polje na njej lahko naslovimo v osnovi v dveh korakih:

1. izberemo "privzeto" vrstico, v kateri se polje nahaja ( in ki bo ostala izbrana, dokler ne bomo izbrali nove);
2. izberemo polje v tej vrstici.

Prvi korak je razmeroma počasen, drugi pa hiter. Če ste se kdaj igrali z RAM nastavitvami v BIOS-u, potem veste, da je RAS zakasnitev (poenostavljeno rečeno izbira vrstice) veliko večja od CAS zakasnitve. Prehod v novo vrstico nas stane mogoče bruto 10 ciklov, izbira kateregakoli podatka v tej vrstici mogoče 2-3 cikla, izbira vsakega naslednjega pa samo 1 cikel. Iz tega sledi, da bomo za dostop porabili najmanj časa, če bo kar največ dostopov sekvenčnih ali vsaj v isti vrstici. Tu pa novi RAMi prav pridejo, saj so organizirani tako, da imajo vrstice 2x daljše od doslej največje standardne dolžine.

Ker je RAM namenjen zahtevnim uporabnikom, je tudi na voljo samo v "XXL" obliki; 4 x 2 GB modul = 8 GB. Ploščki so deklarirani kot PC2-5400, kar pomeni DDR2-667.

Namenjen je predvsem zahtevnim uporabnikom pomnilniško intenzivnih aplikacij, kot so 3D Studio/Maya, Adobe Photoshop, programom za obdelavo videa itd. Uporaba 64-bitnega sistema ni pogoj (je pa že glede na kapaciteto verjetno edino smiselna), Intelovi stroji pa zaenkrat odpadejo, vsaj dokler Intel ne zagotovi ustrezne podpore.

Pričakujejo, da bodo podobni modeli enake organizacije in upajmo višjih hitrosti drugih proizvajalcev sledili v kratkem.

Kot je videti, nova Barcelona in sploh K-8 le ni tako nezanimiva zadeva, če celo proizvajalci pomnilnika zanjo optimizirajo nekatere svoje izdelke...

Vir: INQUIRER