Slepo ljubim DRM, ali o tem, kako je AACS LA junak postala

kuglvinkl

4. maj 2007 ob 22:00:40

Pred dnevi smo poročali, da se je, natančno rečeno, zaradi poizkusa spletne cenzure, kot ogenj razširil eden od ključev, s pomočjo katerega je možna uporaba HD-DVD-jev na platformah, kjer to predhodno zaradi pomanjkanja HDCP-ja ni bilo mogoče.

Kot vedno pa našo ljubo zemljo tlačijo subjekti, ki se do danes niso naučili ene izmed pomembnih lekcij interneta: na njem ni skrivnosti.

Tokrat ponosno čestitamo Michaelu Ayersu, predsedniku AACS LA, družbe, ki licencira ključe proizvajalcem HD-DVD predvajalnikov. Za BBC je namreč povedal, da kljub dejstvu, da se lahko ključ najde kjerkoli na spletu (da ne omenjamo majic, brošk, tatujev in pesmi), kanijo uporabiti vse možnosti, ki jih nudi DMCA. Zahtevali bodo torej umik ključa iz spleta. Po njegovem mnenju v tem primeru tudi ne more iti za svobodo govora, meja je prekoračena!

V zvezi s prej navedenim je treba vedeti, da ne gre za avtorskopravni zahtevek, pač pa za zahtevek iz DMCA, ker gre za pripomoček, s katerim se obide zaščita pogojno dostopne vsebine.

Izvorna novica.

Je res možen human DRM, ob takih čudakih?