Apple končno predstavil Mac Pro z 8 jedri

opeter

5. apr 2007 ob 10:04:00

Apple Inc. je včeraj, v sredo, 4. aprila 2007, po tihem dokončno le predstavil svoj namizni računalnik Mac Pro za profesionalce, ki se po novem lahko naroča z vse do osmimi jedri, ki se seštejejo s pomočjo dveh 4-jedrnih Xeonov na osnovi Core arhitekture.

V Apple-ovi spletni trgovini (zaenkrat le v ZDA, Kanadi in Veliki Britaniji, od naslednjega tedna dalje pa dosegljiv tudi v večini večjih evropskih držav; čeprav večina evropskih Apple Store-ov ža kar nekaj časa sprejema prednaročila) lahko tako po novem skonfigurirate Mac Pro delovno postajo s parom 3 GHz-nih Xeonov s kodnim imenom " Clovertown". Tudi novi Xeoni - kot že do sedaj večina iz serije 5xxx - je zgrajena na Core mikroarhitekturi.

V primeru, da boste pri nakupu izbrali 8-jedrne Clovertowne prištejte k osnovni ceni Mac Proja (to trenutno znaša 2,499 $) še dodatnih 1,498 $. Osnovna konfiguracija ostaja do nadaljnega nespremenjena, torej vsebuje "še stare" 2 x 2.66 GHz-ne dvojedrne Intel Xeone s kodnim imenom Woodcrest.
Mac Pro namiznike z Woodcrestom lahko naročite tudi v 2GHz-nih in 3GHz-ih izvedbah.

V Apple-ovi trgovini lahko tako, kakor vse do sedaj konfigurirate Mac Pro-je s številnimi opcijami: mak. količina pomnilnika je "še vedno le" 16 GB-ov (667 MHz DDR2, ECC), dodate lahko do štiri trde diske z maksimalno skupno velikostjo 750 GB-ov (Serial ATA/7200 rpm), kot vedno, lahko tudi sedaj izberete Apple-ov 16x SuperDrives s podporo dvoslojnim medijem; kako pa je z grafično kartico? Dosti se ni spremenilo, le to, da je po novem v osnovi nameščen ATI-jev Radeon X1900 XT s 512 MB GDDR3 pomnilnika, lahko pa še vedno izberete NVIDIA Quadro FX 4500 (prav tako 512 MB GDDR3) pospeševalno kartico, če pa rabite podporo za recimo osem monitorjev, pa je vredno premisliti o GeForce 7300 GT. Zakaj? Ker lahko v Mac Pro vgradite 4 primerke. Da ne bomo pozaibli na ostale opcije: tu so še vedno AirPort Extreme, Bluetooth 2.0+EDR; Apple USB Modem; Apple brezžična tipkovnica, Apple wireless Mighty Mouse; Mac OS X Server Tiger; Apple Xsan in Apple Fibre Channel PCI Express kartica.

Ali je nakup Mac Pro-ja vreden ali ne, presodite sami. Je pa res, da je večina konkurence s podobno konfiguracijo dražja od Apple-a, da o samem hi-tech oblikovanju namiznika za profesionalce sploh ne govorimo. Sem že omenil odlično priloženo programsko opremo? Kaj pa napredni uporabniku prijazen sistem MacOS X na BSD Unix osnovi? [:D]

Ali pa bi bilo pametno, da še malo počakamo, da bo Apple dokončno le predstavil Mac računalnik z AMD-jevim procesorjem? Kdo ve, se pa že veliko šušlja o tem po raznih kotičkih in v rumenem on-line tehničnem tisku. Ali se bo kaj spremenilo s prihodom AMD-jeve Barcelone, lahko le špekuliramo. Ker pa to ni tema za zdajšnjo novico... Pustimo se presenetiti!

Vir: AppleInsider

Dodatne povezave:
- Apple: Mac Pro
- Trusted Reviews - Eight Core Mac Pro Leaked On Apple UK (14.3.2007
- AppleStore US
- Apple + AMD?