Vboot Kit omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Viste

Matej Kovačič

5. apr 2007 ob 08:16:51

Indijska raziskovalca Nitin in Vipin Kumar iz NVlabs, sta na konferenci Black Hat Europe 2007 v Amsterdamu predstavila Vboot Kit.

Gre za poseben zagonski nalagalnik (boot loader), ki omogoča zaobid varnostnih mehanizmov Windows Vista. Zagonski nalagalnik se zažene iz CD-ja, se naloži v pomnilnik ter nato naloži operacijski sistem Windows Vista. Pred tem prestreže interrupt 13, ki omogoča dostop do diskovnih pogonov.

Na predstavitvi sta prikazala kako Vboot Kit teče z jedrnimi privilegiji in podeli sistemske pravice ukazni vrstici, celo če ta ni digitalno podpisana s strani Microsofta. Raziskovalca sta prepričana, da bi bilo mogoče z Vboot Kitom brez preverjanja digitalnih podpisov med delovanjem sistema "nadgraditi" gonilnike ali pa npr. prestreči z DRM zaščitene digitalne vsebine v fazi ko je zaščitena vsebina dešifrirana.

Predstavitev je pokazala, da je z nadzorom nad strojno opremo še vedno mogoče pridobiti nadzor nad programsko opremo, kar bo industrija verjetno izrabila za promocijo TPM strojne opreme.

Raziskovalca sta na konferenci prikazala uporabo rootkita, ki se zažene iz CD-ja. Kaj pa rootkit, ki se zažene iz druge strojne opreme?