Novosti v Vista jedru

darkolord

22. feb 2007 ob 17:40:24

Mark Russinovich, znan predvsem po svojih naprednih orodjih za Windows sisteme pod imenom Sysinternals (sedaj Windows Sysinternals pod okriljem Microsofta), je pokukal v novosti jedra novega operacijskega sistema Windows Vista in se v obliki treh člankov odločil te novosti predstaviti tudi uporabnikom.

Na kratko nekaj novosti iz člankov:

V prvem članku je opisana prenovljena alokacija procesorskega časa, ki sedaj uporablja števec ciklov v sodobnih procesorjih in s tem poskrbi, da vsaka nit navkljub prekinitvam (ang. interrupt) dobi precej bolj "pošteno" odmerjen procesorski čas. Novost je še odmerjanje procesorskega časa multimedijskim aplikacijam glede na njihove zahteve, kar naj bi izboljšalo uporabniško izkušnjo pri predvanjanju multimedijskih vsebin, saj tako procesi v ozadju na predvanjanje ne vplivajo. Poleg datotečnih simboličnih povezav (ang. Symbolic links) sta zelo pomembni novosti še I/O prioritizacija, ki skrbi za to, da I/O požrešne aplikacije, ki tečejo v ozadju (indeksiranje datotek, antivirus, defragmenter, ...), ne motijo ostalih procesov in da proces, ki I/O dostop nujno potrebuje (upravljalnik pomnilnika ob kritičnem pomanjkanju RAMa), le-tega tudi dobi, in preklic I/O operacij, kar pomeni, da se vsaka I/O operacija lahko prekine med izvajanjem, kar je novost v primerjavi s prejšnjimi verzijami operacijskega sistema, saj je tam bilo potrebno počakati na zaključek izvajanja operacije.

V drguem članku je opisan dinamičen naslovni prostor jedra (Dynamic Kernel Address Space), ki na 32 bitnih sistemih s sprotnim dinamičnim določanjem velikosti naslovnega prostora jedra (jedro, predpomnilnik, gonilniki naprav, skladi jedra, medpomnilnik,...) bolje izkoristi omejitev 2GB, ki je določena za ta prostor. SuperFetch je novost, ki s predpomnjenjem določenih podatkov v delovnem pomnilniku (od tu tudi visoka "poraba" RAMa v Visti) poskrbi, da je glede na prejšnjo uporabo aplikacija v delovnem pomnilniku takrat, ko je to potrebno; po zaključku uporabe požrešne aplikacije (ki ostale spravi v swap) SuperFetch tako (v ozadju) povrne sistem v prejšnje stanje in sistem ni več neodziven, ko se aplikacije nalagajo iz swap pomnilnika). ReadyBoost uporablja USB flash pomnilnik (zelo majhni dostopni časi in visoke hitrosti naključnega branja) kot medpomnilnik za naključne dostope do disk in s tem lahko v določenih primerih poviša odzivnost sistema. Poleg ostalega je zanimiv še Delayed Autostart, ki lahko servise, ki niso nujno potrebni pred prijavo uporabnika v sistem, te naloži kasneje, tako da se zmanjša čas nalaganja sistema pred prijavo uporabnika.

Tretji del, ki bo posvečen novostim v zvezi z zanesljivostjo in varnostjo, lahko pričakujemo naslednji mesec.

Zanimivo branje predvsem za tiste, ki so skeptični do novosti v Visti in za tiste, ki jim nikakor ni jasno, od kod tako visoka poraba delovnega pomnilnika (RAM).