Nov članek: Napadi na delovni pomnilnik RAM

Matej Kovačič

28. avg 2013 ob 00:00:52

Delovni pomnilnik ali RAM (Random Accesss Memory) je del informacijskega sistema, v katerem se začasno shranjujejo podatki. V pomnilniku RAM se shranjujejo vsi podatki in vse aplikacije, ki jih imamo trenutno naložene oz. zagnane, iz stališča varnosti pa je najbolj pomembno dejstvo, da se v pomnilniku RAM shranjujejo tudi trenutno aktivni šifrirni ključi. Če npr. uporabljamo programsko šifriranje trdega diska, se za čas, ko je trdi disk odklenjen, v pomnilniku RAM shranjujejo šifrini ključi. Z (nepooblaščenim) dostopom do delovnega pomnilnika je le-te mogoče prebrati in skopirati, s čimer napadalec lahko pridobi dostop do šifriranih podatkov na disku.

V tokratnem članku smo si ogledali nekaj načinov s katerimi napadalec lahko dostopi do vsebine delovnega (in tudi navideznega) pomnilnika. Večina kriptografskih rešitev namreč temelji na predpostavki, da je delovni pomnilnik RAM varno mesto za hrambo šifrirnih ključev.

Vendar pa ta predpostavka v resnici ne drži. Izvedba uspešnega napada na delovni pomnilnik namreč že dolgo časa ni več stvar znanstvene fantastike. Enostavnih, poceni in predvsem učinkovitih rešitev proti tovrstnim napadom pa ni kaj dosti.