Največji spletni rop

McHusch

20. jan 2007 ob 13:58:59

Pozabite na razne Škulje in podobne spletne kvazibandite na Slovenskem; tokrat so na Švedskem izvedli največji spletni rop vseh časov. Izkupiček ni točno znan, ocenjujejo pa, da so v zadnjih 15 mesecih ukradil sedem do osem milijonov švedskih kron oz. nekoliko manj kot 900.000 evrov.

Za napad sumijo ruske kriminalce, potekal pa je po uveljavljenih metodah. Nekaj sto uporabnikov je po elektronski pošti dobilo ponarejeno sporočilo, ki jih je napeljevalo k prenosu aplikacije raking.zip, ki naj bi asistirala v boju proti nezaželeni elektronski pošti. Odveč je omeniti, da je šlo za zamaskiranega trojanskega konja z imenom haxdoor.ki, ki je uporabnike ob poskusu dostopa do spletnega bančništva preusmeril na lažno stran in zabeležil vsak njihov vnos, mdr. tudi gesla. Program je nato uprizoril tehnično napako na strežniški strani in prekinil povezavo, zlikovci pa so s pridobljenimi podatki počasi, a vztrajno praznili račune.

Švedska policija je odkrila, da so podatke najprej poslali v ZDA, od koder so jih preusmerili v Rusijo; od tod tudi sum, da gre za organizirano skupino iz Rusije. Boo Ehlin, Nordein tiskovni predstavnik, je dejal, da večina oškodovancev na svojih računalnikih ni uporabljala protivirusne zaščite. Kljub temu je banka prevzela glavno breme in vsem oškodovanim uporabnikom vrnila denar iz lastnih sredstev. Poudaril je še, da banka uporablja različne mehanizme za nadzor transakcij, ki opozorijo na sumljivo vedênje, a zaradi nizkih zneskov vseh niso mogli opaziti. Več o tem.