NSA sodelovala pri razvoju Viste

Matej Kovačič

11. jan 2007 ob 20:26:04

Kot poročajo na Washington Post, je Microsoftu pri razvoju operacijskega sistema Windows Vista pomagala NSA (National Security Agency). Znano je, da je naloga NSA prestrezanje komunikacij in elektronski nadzor, manj znano pa je, da je ena izmed nalog NSA tudi razvoj varnostnih sistemov in varnostno testiranje. NSA je tako Microsoftu pomagala pri razvoju varnosti Windows Vista operacijskega sistema, pravijo pa, da so to storili brezplačno. Po poročanju je Microsoft za pomoč zaprosil tudi druge ameriške vladne agencije in mednarodne ustanove, med drugim tudi NATO.

Vlaganje v varnost je gotovo koristno in hvalevredno, pojavljajo pa se vprašanja, ali je sodelovanje z NSA, ki je znana tudi po svojem nezakonitem nadzoru, pravi korak v to smer. Znano je namreč, da je NSA "pomagala" pri razvoju DES šfrirnega algoritma, v katerem so kasneje našli varostne pomankljivosti za katere obstaja sum, da so bile namerno vstavljene. Po drugi strani pa je NSA sodelovala tudi pri razvoju enega najvarnejših operacijskih sistemov SELinux. Nekateri so tako mnenja, da ni verjetno, da bi NSA v Windows kodo vgradila kakšna "stranska vrata" in celo pravijo, da so "slabi fantje skoraj gotovo že vsi na Linuxu".

Moje mnenje je, da je malo verjetno da bi NSA vgradila kakšna stranska vrata. Bolj verjeten pa bi bil scenarij, da bi NSA v okviru svojega varnostnega testiranja odkrilia kakšno izredno specifično varnostno ranljivost na katero ne bi opozorili Microsofta, pač pa bi jo pustili zase. Ali pa se s tem preprosto niso ukvarjali, saj je danes z nadzorno tehnologijo mogoče rekontruirati številne podatke brez celo brez fizičnega stika z računalnikom...